Festékek

OLAJFESTÉK

Az olajfestékek száraz pigmentekből jól száradó természetes olajban (pl.:lenolaj) vagy valamilyen lassabban száradó (pl.:sáfrány- vagy mákolajban) készülnek. Az állagát adalék anyagokkal javítják, például a sűrűségét, folyósságát, illetve száradását.


Művészfestékek

A művészfestékek között találjuk a leggazdagabb színválasztékot, a legszíntartóbb készítményeket, és a legjobb olajokat tartalmazzák.

A művészfestékek ára széles skálán mozog. A földszínek a legolcsóbbak, míg a kandiumszínek akár a négyszeresébe is kerülhetnek. Bizonyos pigmentek szinte már megfizethetetlenek, ezért a gyártók szintetikus anyagokkal helyettesítik.

Tanulófestékek

A tanulófestékek viszonylag olcsók, szűkebb a színválasztékuk., kevesebb pigmentet tartalmaznak, helyette némi töltőanyagot, például krétát tartalmaznak, ami színerőt kissé gyengíti.

Vízben oldódó olajfestékek

Ezt a típusú festéket modifikált len- vagy sáfrányolajból készítik, így terpentinolaj vagy lakkbenzin helyett vízzel hígítható. Látványuk és használatuk  a hagyományos olajfestékéhez hasonlóak. A vízzel hígított olajokat könnyebben eltávolítjatjuk, akár az ecsetből, akár a vászonról.

További előnyük a hagyományos olajfestékhez képest, hogy a víz olcsóbb a terpentinnél.

Fehér festék

Az olajfestékkek dolgozó művész palettájának legfontosabb eleme a fehér, amelyet minden má színnél gyakrabban használ. A fehér pigmenteknek számos, eltérő tulajdonságú változata van. A legelterjedtebb a titánfehér.

Fedőfehér- más néven ólomfehér, viszonylag gyorsan száradó, tartós. Gyakran alkalmazzák aláfestéshez, ugyanakkor a hozzákevert színek száradását meggyorsítja.

Titánfehér- erős fedőtulajdonságú, jól alkalmazható a színárnyalatok világosításához, illetve fényfoltok felrakásához. Lassan szárad. Megbízható.

Cinkfehér- tiszta, hófehér, fedőjépessége kicsi, csekély, áttetsző réteget képez. Leginkább lazúrozásra alkalmas. Lassan szárad. Nagyon megbízható festőszer.


VÍZFESTÉKEK

A vízfestékek készítéséhez nagyon finomra őrölt pigmenteket gumiarábikummal (gumi, a tűlevelű fák kérgéből kiszivárgó balzsam a levegőn gyantává keményedik, más néven arabmézga. Az egyiptomiak papiruszok és festékek kötőanyagául használták, de fontos szerepe volt a múmiapólya összetartásában is) keverik el, ami lehetővé teszi, hogy a vízben oldott, áttetszően vékony színrétegek a papírhoz ragadjanak. Az újra oldás érdekében glicerint adnak hozzá, és így a festék nem fog megrepedezni. A szétoszlathatóságát nedvesítőszerekkel, például ökörepével biztosítják. (ökör epe, ami elő segíti,hogy a festék részecskék rá tapadjanak a papír felületére és száradási ideje is tolódik ...)

 

AKRILFESTÉK

Az akrilfestékek a bennük található vizes kötőanyagok párolgása miatt gyorsan száradnak. Száradás után a vászonra festett akrilkép feltekerhető, tárolható, és évekkel később kifeszíthető, anélkül, hogy megrepedezne. Az olaj- és vízfestékhez hasonlóan az akrilfestékek is művész, illetve tanuló minőségben is kaphatók.

Tubusos akrilfestékek

Vajpuhaságú, az olajfestékhez hasonló, krémszerű anyag. A festőkéssel vagy ecsettel kialakított formát megőrzik.

Folyékony akrilfesték

Ecsettel azonnal felvihető, általában nem szükséges higítani.