Kötőanyagok

Olajfestékek kötőanyagai

Az egyrészt hagyományos recepteke, másrészt modern laboratóriumi kutatásokon alapuló kotőanyagok összetevői a festékek szétoszlathatóságának javítását, állagának módosítását szolgálják, illetve azt befolyásolják, hogy száradás után a felületük matt vagy fényes anyagok lassan száradnak, mások szárítást gyorsító adalékokat tartalmaznak.

Lazúrfestés kötőanyagai

A lazúrfestés során áttetsző festékréteget viszünk fel a képre, amelynek szétoszlathatósága és átlátszósága érdekében kötőanyagot kell alkalmazni. A gyorsan száradó szintetikus kötőanyagok gyorsítják a festékek száradási folyamatát.

Terpentin kötőanyagok

A hagyományos olajfestékeket közvetlenül a tubusból vagy hígítva vihetjük fel a képre.Egyes művészek azonban lenolajat kevernek a higítószerbe, hogy soványabb felületre egyre zsírosabb réteget vigyenek fel. Házilag is készíthetünk lassan száradó keveréket finomított lenolajból és lakkbenzinből vagy terpentinolajból.

A két folyadékot külön edénybe öntsük, hogy az egymásra felvitt újabb festékrétegekhez egyre több olajat keverhessünk.

Az átlagos keverési arány 1 rész lenolaj és 2 rész oldószer, de a felső rétegekhez mind több, legfeljebb 50%, olaj kerül.

Vízfesték kötőanyagai

A vízfesték hagyományos kötőanyaga a gumiarábikum, az ökörepe, illetve a glicerin. A festékhez keverve módosítják annak kezehetőségét.

Gumiarábikum

Halvány színű vizes oldata fokozza a vízfestékek csilogását és lazúrozó képességét. Tovább hígítva nagy mennyiségben síkossá, zselészerűvé teszi a festéket, mérsékletesen alkalmazva azonban fokozza anyagszerűségét, élélkíti a színeket.

Ökörepe

Ez egy sárgás színű, folyékony anyag, amelyet a vízhez adva könnyebben szétoszlathatjuk a vízfestéket az alapon, vagyis jó nedvesítőszer. Különösen a nedves felületre nedvesen festéstechnikához ajánlott.

Glicerin

Különösen a szabadba, száraz levegőjű környezetben készült festményeknél igen hasznos. Pár cseppet a vízhez adva ellensúlyozza a szél és a nap szárító hatását. 

Az akrilfestékek kötőanyagai

Az akrilfestékek sima, tojáshéjszerű réteggé száradnak. Kötőanyag hozzáadásával a festék színe ragyogóbbá és mélyebbé tehető. Más kötő-, illetve adalékanyagok módosítják a festék állagát és optikai hatását, erős hígításban is megtartják kötőerejét, könnyebben eloszlathatóvá, kenhetővé teszik, illetve szabályozzák a száradást. A további hígításhoz vizet használjunk. Az egységes hatás érdekében előbb a színeket keverjük ki, csak utána adjuk hozzá az adalékot.

Fényes kötőanyag

A fényes akril kötőanyag folyósabbá teszi a festéket és fényesebbé a színt. A festék átlátszóbbá válik, így a vékony lazúrréteget különösen mély és csillogó színekből építhetjük fel. Száradás után a felület lágy csillogást kap.

Matt kötőanyag

A matt kötőanyag mennyiségétől függően az akrilfesték száradás után középfényes vagy fényt vissza nem verő, matt optika hatású lesz, ugyanakkor a matt kötőanyag fokozza a festék átlátszóságát.

Zselés kötőanyag

Ez krémszerű anyag sűrűbbé teszi a festéket, így határozott, pasztózus ecsetvonásokat és vastagon felrakott hatást érhetünk el vele. Mivel a zselés kötőanyag fokozza a festék kötőerejét, alkalmassá teszi színes térhatású kollázsok készítésére.

Zselés kötőanyag
Zselés kötőanyag

Száradást lassító kötőanyagok

Az ilyen adalék anyag lassítja az akrilfestékek száradását, a felületen könnyebben kenhetővé teszi őket, a színeket lassan és egyenletesen lehet kikeverni. Túlzott mennyiségben ragacsossá, nehezen kezelhetővé válik a festék. A szétoszlathatóságát kevés víz hozzáadásával fokozhatjuk.

Folyósító kötőanyag

A szétoszlathatóságot fokozó anyag segítségével úgy hígíthatjuk az akrilfestéket, hogy nem veszít kötőerejéből, illetve a száradás utáni optikai hatásából. Ilyen festékkel nagy felületeket egyenletesen lazúrozhatunk.

Irizáló világosító kötőanyag

Ezt a speciális csillámbevonatú szemcséket tartalmazó kötőanyagot akrilszínekhez keverve irizáló optikai hatást érhetünk el.

Alkid kötőanyagok olajszínekhez

Az alkid áttetsző szintetikus gyanta, olajjal modifikálva használható festékek kötőanyagaként. A jó minőségű alkid kötőanyagok gyorsítják a festék száradását, és nem sárguló, rugalmas, filmszerű felületet adnak. A lazúrfestéshez és keveréshez alkalmas folyékony zselétől a merev gélig több változatban kapható.

Az ingyenes festőiskolához kattints a képre !

Hírlevélre itt tudsz feliratkozni.


A képre kattintva tudsz a tanfolyamra jelentkezni.