Mivel kezdjem?

Az üres vászonra az első vonásokat felvinni ijesztő rémség, vagy merészség? 


Mivel is kezdjem? A feladat bonyolultnak látszik, de valójában, ha már ezt olvasod hozzá is láttál a dologhoz. 

Tapasztalatok híján a kezdők nehéznek találják a kép elkezdését, de ne keseredj el, még a hivatásos művészeknél is gyakran támad rövidzárlat.

Az üres vászonra az első vonásokat felvinni ijesztő rémségnek, merészségnek tűnhet, de nem csak kezdőknek. 

A legfontosabb, hogy elszántság legyen benned, az első lépések megtétele után feltárul az út, amelyen végig mehetünk.

 Aki alkot, az boldogabb és testileg-lelkileg egészségesebb!

A művészet (és a kreativitás) új utat ad nekünk, hogy megformáljuk a rejtett vagy nehezen kifejezhető érzéseinket valamilyen megfoghatóbb, tapinthatóbb módon.

Ne a kifogásokat keresd, hanem "dolgozz", amint alkalmad nyílik rá! 

Felszabadító érzés lesz, ha teret adsz magadnak!


Első lépések.

Akrilfesték- tubusos- krémes, olajfestékre emlékeztető állagú
Akrilfesték- tubusos- krémes, olajfestékre emlékeztető állagú

A technika megválasztása. Megszámlálhatatlan technika és stílus van, rendkívül gazdag  a művészet anyagainak tárháza.

Néhány tanács, hogyan válassz technikát, amely legjobban megfelel alkatodnak, és elképzeléseidnek.

  1. Személyiség szerepe: vegyük figyelembe vérmérsékletünket. Az óvatos embert nem lehet sürgetni, így az absztrakt expresszionista stílus helyett jobban megfelel neki például egy épülettanulmány.
  2. Az indulás költségei: a festékanyagok megválasztásánál döntő lehet az ár. A kis mennyiségekben vásárolt akrilfesték a legolcsóbb, olajjal kezdeni a legdrágább választás, mert több féle felszerelésre van hozzá szükség.


Eszközök 

Akrilfestékek. Többféle sűrüségben kapható, általában tubusos és üveges kiszerelésben árulják, közvetlenül tubusból vagy hígítva lehet felvinni a festőalapra, a tubusos krémesebb, vízzel hígítható mindegyik.

Ezeken a webhelyeken többféle akril és olajfestéket találsz. (a képen látható márkát a kreatívház weboldalán találod)

https://bolthely.hu/muveszkatalogus/lista/554a5633e8127_Akrilfestek

https://www.kreativhaz.hu/

Először nem fontos sok színt vásárolni, mert a három alapszínből mindent ki lehet keverni, amit természetesen megmutatok a második és a harmadik leckében . Ha vásárolsz, akkor a piros, sárga, kék, fekete és a fehér színeket szerezd be, a fehérből (titán fehér) kell általában a legtöbb, így abból dupla mennyiséget vegyél.

Olajfestékek. Azt mondják, hogy az olajfesték profiknak való. Nekem nem ez a véleményem, kétségkívül az olajfestés lassú, türelmet igénylő technika, nehezen lehet gyors és hatásos eredményket elérni, viszont lehetővé tesz szüneteket azáltal, hogy a száradási időket legtöbb esetben ki kell várni.

Javaslat. 

Aki újoncként kezd ismerkedni a festéssel, megijed mi mindent kell beszereznie. Először azonban igyekezz a lehetséges legkevesebb kellékkel megelégedni, de inkább a kicsit jobb minőséget megvenni. Ha már annyira jutottál a technikában és a gyakorlati készséged kifejlesztésében, hogy tudd, mire van szükséged, lesz rá időd kibővíteni a felszerelésedet. 

Milyen ecseteket szerezz be?

Ezek az ecsetek és a festőkés megfelel mind az olaj és az akrilfestéshez is. 

1 db osztaló ecset (1 colos, 2 cm széles) az alapozáshoz, nagy felületek kitöltésére, és a színek egybefestésére.Lapjával tartva hosszú, könnyed ecsetvonásokkal dolgozhatunk.  

A lényeg, hogy puha legyen, ne sörte.


1 - 1 db lapos ecset, 2-es,4-es, 8-as, ezek szintetikusak legyenek.

Rövid fejű lapos ecsetekkel erőteljes, pasztúzus (Impasto- olyan festési mód, amikor a festéket ecsettel vagy festőkéssel vastagon rakják fel az alapra, így a felület pasztózus, anyagszerűen kidomborodó lesz.)

1 db 4-es legyező alakú ecset, ez viszont inkább sörte legyen (pl.: a fák, növényzet, és haj ábrázolásáshoz kellenek )- ez most még nem kell, de nagyon hasznos lesz a későbbiekben.

1 db festőkés, ( képen a középső formájúból 2-es vagy -as méret) Sűrű festékek eldolgozására, ecset helyett is használhatjuk.

Festékre is szükség van természetesen, fentebb is írtam, hogy fölösleges sok színt megvenni.  Ha vásárolsz, akkor a piros, sárga, kék, fekete és a fehér színeket szerezd be, a fehérből (titán fehér) kell általában a legtöbb, így abból dupla mennyiséget vegyél.

Paletta, színkeveréshez, teljesen megfelelő egy eldobható műanyag tányér, vagy egy üveglap. ( én üveget használok, spaklival könnyen tisztítható)


Ha az olajfestés mellett döntesz, akkor még be kell szerezned terpentint és festőszert az ecsetek kimosásához és a festék hígításához. 

(a festőszerek szintetikus gyanták, szárítókencék és párologtató- szerek keverékei, szárítóhatásuk különbözőek lehetnek).

Bárhol dolgozhatsz, ahová elhelyezheted a kellékeidet, a festőalapot asztalra fektetheted vagy dolgozhatsz állványon. Állványok szintén beszerezhetők a fenti linkeken szereplő webáruházakban.

Munka közben tanácsos kötényt viselni, ugyanis mindkét festékfajtát szinte lehetetlen  eltávolítani a ruhából.


Tipp: Keresd a BASICS feliratú akril festékeket: kiválóan alkalmas hobbi festőknek és művészeknek is, kedvező árú. Én is festek ezzel otthon, és a műhelyben is használjuk a nagyobb, tégelyes változatot. Folyékony, egyből lehet vele festeni! Festhetsz vászonra - keretre feszített, vagy kasírozott vászon is tökéletes lesz, vagy sima farostlemezre, fatáblára, vastag kartonlapra is! 


Amikor elkezdünk festeni tanulni, sokan tudják, hogy egy kitűnő mód, hogy lemásoljuk azoknak a munkáját, akik sokkal tapasztaltabbak és ezáltal tanulunk tőlük.