Oldószerek

Terpentinolaj

Az olajfestékek hagyományos oldószere a többszörösen desztillált terpentinolaj. A háztartási terpentin erre a célra nem alkalmas, mert ennek gyantás üledéke keletkezik, amelysárgítja a festéket, és száradás után is ragacsos marad. A terpentin a festékkeverék viszonylag lassan párolog el.

Lakkbenzin

A finomított petróleumból készült lakkbenzin talán még elterjedtebb oldószere az olajfestéknek, mint a terpentinolaj, elsősorban az ára miatt, ugyanakkor kevésbé viszkózus (sűrűnfolyó), és tovább eltartható. 

Szagtalan higítók

Azok számára, akiket irritál a terpentinolaj vagy a lakkbenzin erőteljes szaga, ma már szagtalan oldószerek is készülnek, amelyek hosszan eltarthatók.

Víz

A művészek többsége a vízben oldódó festékeket (akril, gouche, és vízfesték) közönséges csapvízzel hígítja. Egyes akvarellisták azonban desztillált vizet részesítik előnyben.

Olajos pasztell oldószerei

A terpentinolaj és a lakkbenzin is oldja a pasztellkrétát, s alkamas a színek keveréséhez, illetve a festményszerű hatás fokozására. A pasztellképet az oldószerbe mártott ecsettel utólag átrajzolhatjuk a felületen, de ez olykor foltot hagy a papíron.